Sleutels kwijt?

Geplaatst op 01/12/2015 10:15 door Olaf Brouwers

 

 9 van de 10 handelingen doe jij onbewust. Zoals het wegleggen van jouw sleutels. Ook 9 van de 10 gedachtes die door jouw hoofd gaan heb jij niet eens door. Sterker nog, 99% van jouw waarnemingen heb jij niet eens door, toch sla jij die info op.

Uiteindelijk vind jij die sleutels wel weer, geen zorg. Just dig deep.

Het wordt nog mooier. 9 van de 10 beslissingen neem jij ook zonder daarvan bewust te zijn. What?!! Jawel. De meeste beslissingen die jij neemt gaan blijkbaar vanzelf, jij staat er niet eens bij stil. Dagelijkse handelingen zoals in de ogen wrijven als het kriebelt, neus ophalen, benen over elkaar slaan als jij gaat zitten, autosleutels wegleggen...

Wij zijn dus per saldo maar zeer weinig bewust bezig. En toch dacht ik dat het tegenovergestelde juist waar was. Want om mij heen zie ik niks anders dan bewuste handelingen. Data Verzamelen, Data Analyse, Informatietechnologie, Informatiemanagement. Allemaal bewuste informatieverwerking. Alles wat wij bewust weten, willen wij...bewust...? in databases opslaan. Om hiermee...bewust resultaten te genereren?

Daarentegen, waarschijnlijk niet bewust, is al een tijdje de stroming aan de gang die bezig is met het onbewuste. Mindullness, Avatar, meditatieYoga, Qi Gong en noem nog eens wat trek-je-onderbewuste-wat-omhoog-activiteiten.

Was eerst de IT, het bewuste, booming. Nu is dus het onderbewuste flink upcoming. Het grappige is, steeds meer ITers gaan in hun vrije tijd hun onderbewuste prikkelen. Dit durf ik te zeggen omdat naar mijn gevoel tegenwoordig iedereen in de IT zit. En ook iedereen aan Yoga of mindfullness doet. Een kwestie van logica.

Twee stromingen. Dat moet een keer botsen. Jazeker, en zeer regelmatig. Ploenk, doe de TV aan en continu kan jij die battles zien. Feit Vs Gevoel. Neem een politiek debat. Wie kan het best feiten oprakelen, wie kan het best gevoel uiten? Remember Job Cohen die zijn gevoel niet kon verwoorden, dichtklapte? De feiten winnen vaak.

Eigenlijk...het gevoel is gebaseerd op 90% van de waarnemingen en de feiten op 10% van de waarnemingen. Als ik nu dus feitelijk zou moeten kiezen wie het meest betrouwbaar is dan weet ik het wel.

Ken jij dat gevoel, een verkoper komt met tal van feiten in het voordeel van zijn product. En toch heb jij een naar gevoel. Op basis van de aangedragen feiten is een aankoop meer dan logisch en verantwoord. Maar toch.
Diep van binnen bezit jij zoveel info die jouw gevoel, intuitie vormen. Echter, jij kan dat gevoel niet plaatsen, laat staan in woorden omzetten. Resultaat: 'ik denk er nog even over na maar kom zeker terug...'.

Bovenstaand bedacht ik naar aanleiding van een wandtegelspreukie van een of andere slimme vooraanstaande wiseguy. Hij zei: zonder feiten blijft een uitspraak maar een mening. Wat zegt jouw onderbuik hierovSchat, waar zijn mijn autosleutels?

The Ham-Question is... Hoe krijg jij jouw onbewuste aan de praat?

 

info@brouw.org
terug naar het overzicht