Rouwadvertentie 2.0

Geplaatst op 06/03/2019 10:44 door Olaf Brouwers

'Vorige week is op dramatische wijze van ons heen gegaan de 52jarige....'

Dit soort teksten schrikken wij van. Omdat wij ze nooit meer lezen? Vroeger stonden deze berichten in de krant, op een pagina die men noemde: Pagina Rouwadvertenties. Rouwadvertenties zijn nu zoiets als een cassettedeck voor een tiener. Nergens meer te vinden!

De oldschool Rouwadvertentie is vervangen door vele malen snellere berichten als: 'op deze video (nu.nl) is te zien hoe de reddingsoperatie van zo-even helaas te laat was voor de 52jarige...'. Of, (NPO2) 'de A58 is nu afgesloten vanwege een zojuist gebeurde dodelijk ongeluk waarbij een 40jarige man uit Wiedeweerga is omgekomen. 

Wat een efficiency, applaus! New school rules! Hoe snel zijn wij op de hoogte van alles. En geen stukje info ontbreekt ons nog. Hoe mooi! Niemand hoeft de nabestaanden meer te vragen hoe het is gebeurd, waar het is gebeurd, wanneer., hoe laat? Kick toch! Dat scheelt een hoop stress voor de nabestaanden. Stress waar zij niet op zitten te wachten aangezien zij nu een deadline hebben tot de uitvaartceremonie.

Sterker nog. De nabestaanden worden nu sneller als voorheen, in no time via media op de hoogte gebracht dat hun man, vrouw, zoon of dochter is overleden. De trage vorm waarbij een oom, tante, vriend of vriendin op menselijke wijze het slechte bericht komt brengen is niet meer nodig. 

Wie kan mij overigens vertellen waarom wij dit soort nieuwsfeiten voorgeschoteld krijgen? Waarom moet dit nieuws door de media verspreid worden, en zo snel mogelijk? Wat heeft deze nieuws verspreiding voor nut en meerwaarde voor familie, vrienden en iedere onbekende die megod niet weet wie die 52jarige is, of die 40jarige man uit Wiedeweerga? 
Inmiddels heb ik best lang nagedacht wat de reden zou kunnen zijn. En ik kom niet verder dan, platte sensatie. Alá films als 'The Expendables'. 

Van de week was op de radio het volgende bericht: uit onderzoek is gebleken dat veel slachtoffers zeer veel stress ondervinden van media berichtgevingen over het incident. Op de bijbehorende berichtgevingen in de media wordt namelijk best lullig gereageerd. Door jan en alleman. Reacties als 'die zal krap gezeten hebben' (bij carcrash), 'zal wel eigen schuld zijn, ze rijden altijd als dwazen' (motor ongeluk) zijn aan de orde van de dag. 

Ik houd mij enorm bezig met het gedrag van de mens. Bewust gedrag, onbewust gedrag. Met dit soort vraagstukken zoals hierboven houd ik mij enorm bezig. Is er een journalist die weleens denkt van, goh waarom meldt ik dit? Of een lezer die denkt, goh waarom lees en reageer ik op dit bericht?  

Eigenlijk vind ik het nog het meest interessant dat de media die die berichten verspreiden ook deze onderzoeksresultaten plaatsen. Zonder enige zelfreflectie lijkt. 

Wie wil reageren? 

BROUW

terug naar het overzicht