De Sint Komt

Geplaatst op 18/11/2019 09:28 door Olaf Brouwers

 

De discussies zijn weer losgebrand. Dus in dat kader; ik ben vóór ongelijke behandeling! Yep, discrimineren die hap!

En ik doe dat gewoon al jaren. Continú behandel ik iedereen ongelijk. Ik ben bevooroordeeld. Mijn reacties op mijn medemensen zijn echt afhankelijk van hun huidskleur, lengte, taal, gewicht, geur, nationaliteit. En ja, niet te vergeten ook geloof, opleiding, werk en sociale status. 
Twee mensen kunnen tegelijkertijd een verschillend antwoord van mij krijgen. Naar de een kan ik lachen en naar de ander kan ik boos worden, om eenzelfde reactie. Bij de een heb ik onbegrip, bij de ander geduld.
Oja, sommigen loop ik echt met een boog omheen. Anderen loop ik op af en knuffel ik even. Puur op basis van uiterlijk.

Dit alles maakt mij vast een ook nog eens een racist. 

Klopt. Zeker. Ieder ras behandel ik anders, reageer ik anders op. Japanse zakenrelaties benader ik met alle egards en respect. Nederlandse relaties behandel ik directer en harder. 
Tegen mijn Marokkaanse buurman praat ik wat trager en gebruik ik wat simpelere woorden dan tegen mijn Nederlandse buurman. Mijn MoccroBuur verstaat gewoon niet goed Nederlands, hij woont hier maar pas.
Op straat knik ik naar de een en zeg ik gedag, die meneer met open blik, glimlach, rechtop lopend zonder haast. Tegen die mevrouw daarentegen zeg ik niks tegen. Zij loopt voorovergebogen, telefoon-oortjes in, zij heeft zichtbaar haast.
Kinderen sta ik wat meer fouten toe dan volwassenen. Als het zoontje van een vriend mijn kat tot 3x toe knijpt vergeef ik het hem. Zijn vader moet dat niet doen, dan vraag ik bij de tweede keer al, waarom moet dat nou?!

Ik schaam mij niet voor mijn gedrag. Ik schaam mij niet dat ik bevooroordeeld ben en handel op basis van mijn vooroordelen. 

Maarreh... Doen wij dat niet allemaal? Wees eerlijk.

Ongelijke behandeling neemt tegenwoordig een zeer negatief loopje. De term heeft niks positiefs meer in zich. Dit vind ik heel jammer Want juist die ongelijkheid maakt het leven leuk voor mij, onverwacht, onvoorspelbaar. Vol verrassingen. 

Er zijn nog steeds twéé soorten ongelijke behandeling weet u nog? De negatieve variant waar men het meest aan denkt wanneer het onderwerp Ongelijke behandeling ter sprake komt. En, de pósitieve variant! Dit verzin ik niet. Het staat zelfs in ons wetboek. De positieve variant houdt in dat wij aan elkaar denken. Rekening houden met elkaar. Dat wij handelen ten gunste van de ander en onszelf. Positieve ongelijke behandeling wil de kracht van de ander belichten, ruimte geven. En de zwaktes accepteren. 

Wat heeft dit te maken met de Sint?
Binnenkort speel ik weer Zwarte Piet op een schooltje, bij kindertjes van 5 tot 15jaar. Ik wil alleen Zwarte Piet spelen als ik Roetzwart mag zijn. 
Scheld mij dan niet uit op straat omdat ik zwart geschminkt ben. Omdat jij denkt dat ik iets tegen zwart, bruin, geel, oranje heb. Ik ben door de schoorsteen omlaag gegleden, dat maakt mijn gezicht roetzwart. Ja, wonder boven wonder bleef mijn kleding onaangetast. 
Mijn intenties zijn positief, ik wil als Zwarte Piet de kindertjes cadeautjes geven, pepernoten, snoepjes. Ik wil ze blij maken. 
Wat ik doe is de positieve fantasie van de kinderen gebruiken om die dag voor hun heel vrolijk en feestelijk te maken. Niet meer, niet minder. Ik maak geen statement.
Jammer genoeg zijn er teveel volwassenen die onschuldige fantasie kwijt die onze minimensjes nog wel bezitten. 
Met het verdwijnen van het kinderlijke fantasievermogen lijkt ook het positief interpreteren verdwenen te zijn. Dus zullen talloze nu denken: fantasie gebruiken over de rug van anderen... 
Geen kind die zo denkt. 

Als de Sint weer is vertrokken staan er nog veel meer feestdagen voor de deur. Aan ons of wij het bij 2 feestelijke kerstdagen houden. Of bij 365 feestdagen per jaar.

Fijne dagen!

Wil jij het gesprek aangaan met mij? info@brouw.org

 

 

 

 

 

 

 

 

terug naar het overzicht