Assholes finish first

Geplaatst op 08/06/2015 09:08 door Olaf Brouwers

 

Call me an @sshole. Ik accepteer dat in zijn geheel.

In situaties waarin emoties bepaalde processen kunnen dwarsbomen en doen escaleren, afspraken gemaakt worden waar men later spijt van krijgt is rationaliteit gewenst. Open deur!
Ok. In andere situaties zal rationaliteit het proces juist weer dwarsbomen?

Rationeel communiceren voorkomt enorm veel misverstanden. Zakelijk en staccato over en weer schrijven, duidelijk gebruik maken van ik, jou, mijn, jullie. En opgelost.
Zou jij denken.
Waar een emotioneel beladen stuk voor misverstanden zorgt door verkeerde interpretaties zorgt een zakelijk beladen stuk voor evenveel misverstanden.
Blijkt.

Wat doet emotie dan? Het kan blind maken, doof maken, woorden verdraaien, beelden veranderen, nadenkprocessen vertragen of zelfs stilzetten. Ik vergeet er vast een zooi, de belangrijkste 5 mogelijke gevolgen heb ik wel te pakken. Laat deze eens los op een gesprek. Au!
Ieder woord, hoe duidelijk ook, kan ten prooi vallen aan emotie.

Mijn mening is dat puntsgewijze zakelijk communicatie in beladen situaties het meest helder is. Daarbij is het wel noodzakelijk dat zender en ontvanger beide instelling hebben. Zakelijk-Emotioneel is een mismatch. Emo-Emo loopt drastisch uit de hand. Rest de combi Zakelijk-Zakelijk. Maar ja, krijg dat maar eens voor elkaar in Midden Oosten-achtige emotionele toestanden.
Wat kies jij, ratio of emo?

Rest mij de verplichting u te wijzen op het gevolg van rationeel communiceren. Geconcretiseerd met als voorbeeld, e-mail:
- de e-mail wordt minimaal 60% korter
- de tekst is stukken minder multi interpretabel. Waardoor jij toch echt weinig mogelijkheden zult vinden erop terug te komen
- de mail is welliswaar 60% korter maar het denkwerk duurt minimaal 60% langer
- jij kunt enigszins gezien worden als een hork
Natuurlijk zijn bovenstaande punten ook positief uit te leggen. Aan u.

Ik geef jou als lezer nooit huiswerk mee. Nu wel.
Pak de eerste de beste mail met redelijke omvang die jij laatst hebt verstuurd. Haal hier iedere vorm van emotie uit. Laat mij weten hoeveel procent de lengte van jouw mail is afgenomen. En wat aan kwaliteit is ingeboet of toegenomen.
Aantal woorden eind / Aantal woorden begin) x 100

Ik zie het resultaat graag verschijnen.

Olaf

 

info@brouw.org 

 

 

 

 

terug naar het overzicht